Sosyal Medya Kayıtları Boşanmada Delil Olur Mu?
Sosyal Medya Kayıtları Boşanmada Delil Olur Mu?
Günümüzde sosyal medya insanların vazgeçemediği ve bilmeden birçok bilginin kaydedildiği bir platformdur. İnsanlar günlerinin büyük bir bölümünü sosyal medya platformlarında geçirerek hayatlarını yansıtmaktadır. Resim veya video yükleyerek, sohbet ederek hayatlarında birçok delil oluşturabilecek belgeleri kayıt etmiş olmaktadırlar. Şu anda Twitter’ın 25 milyon, Facebook’un 44 milyon, Whatsapp’ın 35 milyon, Instagram’ın ise 45 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Whatsapp gibi sohbet programlarında insanlar sohbet ederken kayıt edildiklerini unutarak özel şeyler konuşabilmektedir. Peki bu özel konuşmalar veya fotoğraflar boşanma sırasında delil olarak kullanılabilir mi? Bütün her şey kayıt ediliyor mu? Hesaplarınız her ne kadar gizli olsa bile uygulama her veriyi kayıt etmektedir. Boşanma davalarında da bu gibi deliller önemli gözükmektedir. Sosyal medyada bu kadar delil kayıt edilirken boşanma davarında bu bilgilerin kullanıp kullanılamaması herkesin aklına takılan bir sorudur. Bu gibi sorularınız için büromuza gelerek danışabilirsiniz. Boşanma davalarında delil niteliği bulunduran etmenleri öğrenebilirsiniz.
Yasadışı Elde Edilen Deliller
Boşanma davasının oluşabilmesi için sadakate aykırı bir durum olması gereklidir. Eğer bir boşanma davasında sosyal medyadan bir görüntü veya bir sohbet delil gösterecekseniz, bu delilin nasıl elde edildiği önem taşımaktadır. Bu delillerin hukuka uygun şekillerde elde edilmiş olması gerekmektedir. Eğer bu deliller hukuka aykırı bir şekilde elde edilmiş ise boşanma davası için delil niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir davada da bu böyledir. Eğer yasadışı elde edilen bir delil varsa bu mahkeme tarafından kabul edilmemektedir. Taraflar hesap şifrelerini ele geçirme veya yazılımlar ile elde edilen bu delilleri mahkemeye sundukları takdirde hukuka aykırı deliller kullandıkları için ceza davası ile karşılaşabilirler. Boşanma davası açılacak kişi delil olarak kullanılacak mesajları veya görüntüleri kendi isteği ile kişiye yollamış ise bu kayıtlar delil olarak kullanılabilir. Ya da profili herkese açık ise paylaştığı gönderiler, videolar veya yorumlar mahkemeye delil olarak sunulabilmektedir.
Sosyal Medyadan Sunulan Deliller Nasıl Kabul Görür
Yargıtay kararına göre; ”sosyal medyalarda bulunan fotoğraf, ses kaydı, videolar başka deliller ile desteklendiği takdirde delil olarak kullanılabilir” denilmektedir. Fakat delil olarak sunulacak materyal davacının kendi hesabı üzerinden verilecek ise bu durumda materyal delil sayılabilir. Örneğin eşlerden biri diğerine Whatsapp üzerinden hakarette bulundu. Mağdur eş kendi hesabı üzerinden bu konuşmaları boşanma avukatı aracılığı ile mahkemede delil olarak sunabilmektedir. Bu durumun temelinde aslında özel hayatın gizliliği vardır. Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesine göre, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek suçtur ve ihlal eden kişiler 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabilmektedir. Bu yüzden bu gibi davaları açmadan önce boşanma avukatı ile hareket edilmelidir. Bir davada delillerin ispatlanması gereklidir. Fakat sosyal medyadan alınan deliller ispatlanamayacağı için mahkeme bu delilleri yok hükmünde görmektedir.
Sonuç olarak İnstagram, Twitter, Whatsapp, Facebook üzerinden fotoğraf, ses kaydı, video gibi kayıt altında olan bir materyali delil olarak sunmak için, bunları hukuka uygun şekillerde elde etmeniz gereklidir. Eğer hukuka aykırı bir şekilde özel hayatın gizliliği ilkesini çiğneyerek elde ederseniz ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden boşanma davasına delil göstermeden önce avukat yardımı alarak süreci takip edebilirsiniz.